SUV ve Jeep Araçlardaki Farklılıklar Nelerdir
SUV ve jeep modellerini birbirinden ayırmamızı sağlayacak bazı temel farklılıklar bulunmaktadır. Siz de suv ve jeep farklarını merak ediyorsanız yazımızı okuyun!
4 dk okuma süresi
2.El Otomobil
Paylaş
Suv Ve Jeep Araclardaki Farkliliklar

SUV ve Jeep Araçlardaki Farklılıklar Nelerdir?

 

Son zamanlarda adını daha sık duymaya başladığımız SUV araç tanımı, özellikle doğada dolaşmayı, zorlu rotalarda gezmeyi seven kullanıcılar için oldukça avantajlı bir araç türüdür. Satışları fazlasıyla artan, oldukça fazla merak edilen SUV nedir, SUV açılımı nedir, birlikte inceleyelim.

 

SUV açılımı Sports Utility Vehicle (Sportif Çok Amaçlı Araç) olarak karşımıza çıkar. Bu araçlar, zorlu yol koşullarında konforlu bir sürüş deneyimi sunması amacı ile tasarlanmıştır. Hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde özellikle dağlık alanlarda bulunmayı ve kamp yapmayı seven kullanıcıların büyük çoğunluğunun tercihi SUV araç oluyor.

 

SUV'un mantığı; büyük boyutlu, yüksek arazi kabiliyetini otomobillerde artırmaktır. Bu tür araçlar ideal aile araçlarıdır ve engebeli arazide sürüş kabiliyetleri ile fark yaratır. Ancak yer üstünde olmalarına rağmen yol tutuş açısından binek otomobile benzer bir sürüş deneyimi sunarlar. Modellere olan ilgi arttıkça, SUV modellerinin çeşitleri de artmaya başladı. Kapsamın genişlemesi ile SUV araçları kendi içinde sınıflandırmak mümkün hâle geldi. Bunları mini SUV, kompakt SUV, tam boy SUV ve genişletilmiş SUV olarak tanımlayabiliriz. Mini ve kompakt SUV'lar, büyük gövdeli modellere göre daha az alan sağlar.

 

SUV ve Jeep özellikleri arasında birçok farklılık bulunur. SUV'lar, genellikle daha yüksek yerden yüksekliğe sahip, geniş iç mekana sahip ve çoğu zaman dört tekerlekten çekiş sistemine sahip araçlardır. Bunlar, hem şehir içi hem de arazi kullanımı için uygundur. "Jeep" ise, özellikle Jeep markasına ait araçları tanımlamak için kullanılan özel bir terimdir. Ancak zamanla birçok kişi arazi araçlarını genel olarak "jeep" olarak adlandırmaya başlamıştır. SUV ve Jeep farkını en çok ortaya koyan şey ise  "jeep" terimi, hem belirli bir markayı (Jeep) hem de genel olarak arazi araçlarını tanımlamak için kullanılmaktadır.

 

Jeep arabalar, araçlarının arazi yeteneklerine çok önem verir ve bu nedenle, Jeep araba modelleri, çoğu zaman daha gelişmiş arazi yeteneklerine sahiptir. SUV terimi ise, geniş bir araç yelpazesini tanımlar ve bu nedenle, SUV'lar arasında arazi yetenekleri açısından büyük farklılıklar bulunabilir. Bazı SUV'lar daha çok şehir içi kullanım için tasarlanmışken bazıları ise gelişmiş arazi yeteneklerine sahiptir.

 

Öte yandan büyük SUV araç ölçüleri büyük hacme ve aileler için geniş bagaj alanına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tür daha uzun SUV modellerinde 7 koltuk bulunabilir. Tasarım ve performans açısından önemli avantajlar sunan bu araçlar, güvenlik konusunda da kullanıcısını yarı yolda bırakmaz. Bunlarla birlikte, SUV araçlar jip ile karıştırılabilir fakat SUV jip farkı oldukça belirgindir. SUV araç özelliklerini jeep arabalardan ayıran farklar şu şekilde sıralanabilir:

 

     Jeepler dört çeker olarak üretilirken, SUV araçların hepsi 4x4 değildir.

     Jeeplerin motor hacmi 3.000 CC’den başlar. SUV’ların motorları ise 1,2’ye kadar düşebilir.

     Jeepler özel şasiler ile üretilir. SUV’lar ise otomobil veya kamyonet şasileri üzerine üretilebilir.

     Jeep tarzı arabalar, SUV araçlara göre daha fazla yakıt tüketirler.