Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır
Sonradan plaka değiştirme işlemini gerçekleştirmek için neler yapmanız gerekiyor? Plaka değiştirme detayları için hemen detaylı inceleyin!
4 dk okuma süresi
2.El Otomobil
Paylaş
Plaka Degistirme Nasil Yapilir

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

 

Plaka değiştirme, genellikle kullanılmış araba alıcıları arasında en çok araştırılan konulardan biridir. Plaka değişimi, kullanılmış arabaların alım satım süreçlerinden sonra uygulanan prosedürlerden biridir. Bu genellikle plaka yenilenmesi ile karıştırılır. Başka bir şehre taşındığınızda veya yukarıda açıklandığı gibi kullanılmış bir araba satın aldığınızda aracınızın plakasını değiştirmek isteyebilirsiniz. Güncelleme işlemi sırasında plakanız hasar görmüşse veya okunamıyorsa da değiştirme değil plaka yenileme işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. Hasarlı plaka yenileme delik plaka değiştirme veya silik plaka yenileme gibi işlemleri kapsar. Sonradan plaka değiştirme şartları ve süreci ile ilgili merak ettiğiniz maliyet ve adımları içeriğimizde bulabilirsiniz.

 

Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?

 

“Araç aldıktan sonra plaka değiştirme işlemleri nasıl yapılır?” araç satın alımında en sık sorulan sorulardan biridir. İlk olarak satış aşamasında noterde plaka değiştirme işlemleri gerçekleştirilir. Satış sırasında bu şart belirtilmezse plaka değişimi gerçekleştirilemez. Daha sonra gerekli evrakları hazırladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Sicil Dairesine başvurunuz. Ünite, ikamet adresinizle aynı yerde olmalıdır. Araç plaka değiştirme işlemleri için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir.

 

     Nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik kartı (Üzerinde T.C. Kimlik Numarası yazmak zorundadır),

 

     Aracın eski trafik belgeleri ve plakası,

 

     Zorunlu sigortaya ait poliçe,

 

     Geçici tescil belgesi ya da noter satışı ile ilgili belgenin aslı ve fotokopisi,

 

     Şoförler odasından alınan nakil dosyası,

 

     MTV borcunun ödenmiş olduğuna dair belge

 

Araç plaka değiştirme işlemleri tamamlandıktan sonra araç plakası Şoförler Odası Plaka Baskı Merkezinde basılabilir. Orijinal plaka fiyatı 35-40 TL arasında değişir. Ancak bu fiyatın her yıl değiştiğini hatırlamakta fayda vardır. Örneğin; plaka yenileme masrafı 2016 yılında 226,50 Türk Lirası, 2021 yılında ise plaka değiştirme masrafı 340 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Plaka değiştirme ücreti noter tarafına ödenen 340 TL'dir. Değiştirmek için bu ücretin ödenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Fakat bu ücret dışında trafik siciline ayrıca bir ödeme yapılma zorunluluğu bulunmaz. Tüm işlemler noter üzerinden yapıldığı için eskisi gibi randevu alma işlemi gerekmez. Bu nedenle çok daha hızlı bir şekilde işlemler halledilebilir. Plaka değiştirme işlemlerinin tamamlanması için tanınan resmi süre 30 gün yani 1 aydır. Bu süre boyunca işlemlerin tamamlanıp ilgili yerlere iletilmesi gerekir. Yukarıda sayılan belgeler sağlandığı sürece değişim çok daha kısa bir sürede tamamlanabilir.

 

Araç Plakaları Neye Göre Hazırlanır?

 

Son yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, 2018 yılında yeni pano, 10x10 mm'yi barındıracak şekilde sırasıyla 100 mm ve 50 mm yatay ve dikey aralıklarla kare bir kutu içinde hilal, yıldız işareti ve TR güvenlik işaretleri içeren folyo ile kaplanmıştır. Bu şekilde amaç, güvenlik işaretlerini kaldırmak için kimyasal veya fiziksel araçlar kullanmamaktır. En önemlisi, baskı kalıbının bir kopyasını çıkarmak imkansızdır. Çeşitli hırsızlıkların önüne geçilebilmesi için orijinal plakalar kullanmak oldukça önemlidir. Bu nedenle kurallara uygun olarak hazırlanmış olanları kullanmaya özen gösterilmelidir. Aksi takdirde yasal olmayan bir uygulama gerçekleştirmiş olabilirsiniz.

 

Araç Alırken Plaka Değişimi Zorunlu Mudur?

 

Plakayı değiştirmek için yasal bir zorunluluk yoktur. Yeni taşındığınız şehirde diğer şehirlerdeki araçların plakalarını kullanabilirsiniz. Çoğu sürücünün araba satın aldıktan sonra plakasını değiştirmesine gerek yoktur çünkü bu kanunen zorunlu değildir. Ancak araba hırsızlığı veya resmi işlem durumunda ikamet adresine göre plakanın değiştirilmesi çok önemlidir. Araç plaka değiştirme işlemleri oldukça basit prosedürleri içerdiğinden çoğu sürücü zorunlu olmamasına rağmen bu işlemi uygular.