Otomobillerde Tork Nedir
Arabalardaki tork nedir, beygir gücü ve tork arasındaki farklar nelerdir gibi sorularınızın yanıtını sizler için derledik.
3 dk okuma süresi
Sürücü Rehberi
Paylaş
Otomobillerde Tork Nedir

Otomobillerde Tork Nedir? Tork ve Beygir Gücü Farkı Nedir?

 

Bir otomobil satın alırken, her insan farklı noktalara odaklanabilir. Teknoloji, güç, konfor, performans ve estetik gibi kriterler, otomobil tercihi yaparken etkili olan unsurlar olarak karşımıza çıkar. Güç ve performans unsurlarını ön planda tutan alıcıların, araçlarda dikkat etmesi gereken iki nokta vardır. Bunlardan birisi tork bir diğeri ise beygir gücüdür. Beygir gücü, daha sık kullanılan bir ifade olduğu için genel anlamda daha çok bilinen bir kavramdır. Peki, tork nedir sorusunu kaç kişi yanıtlayabilir? Tork nedir ve nasıl hesaplanır bir göz atalım.

 

Tork Hesaplama

 

Araçlarda tork, genellikle motorun çıkış gücü olarak düşünülür ve genellikle motorun krank mili etrafında ürettiği döndürme kuvveti olarak tanımlanır. Motor torku, genellikle newton-metre (Nm) cinsinden ölçülür.

 

Tork nedir sorusuna yanıt olarak verilebilecek en kesin ve basit cevap şu olabilir; tork, bir cismin dairesel olarak hareket etmesine neden olan kuvvete verilen isimdir. Otomobillerde tork, araç motorlarının dairesel bir şekilde çalışmasını ve gücü iletmesini sağlar. Bu sebeple, otomobilin kuvveti tork ile ifade edilir. Bu da motorda tork nedir sorusunu yanıtlar. Torkun araç performansına etkisi ise şöyle açıklanabilir; alçak devirde yüksek tork değeri olan otomobiller, yüksek çekiş gücüne sahiptir. Yüksek tork değerine sahip arabalar ise üzerindeki yükü daha az yakıt tüketerek ve daha iyi performans sağlayarak taşır. Araçlarda torkun en önemli görevleri ise; yüksek hızlara daha kısa sürede ulaşılmayı sağlaması, yokuş yukarı çıkarken, araçta yük varken ve klima sistemi gibi unsurlar açıkken aracın çekişinin düşmemesini sağlamasıdır. Bir diğer avantajı da, vites geçişlerindeki ara hızlanmaları daha kolay hale getirmesidir.

 

Tork ve beygir farkı konusuna gelmeden önce, beygir gücünden de kısaca bahsetmek gerekir. Beygir gücü, uzun yıllar önce motorlu araçlar piyasada yokken kullanılan, otomobillerin güçlerini belirtmek için kullanılan bir terimdir. Beygir gücü, 75 kilogramlık ağırlığı 1 saniyede 1 metre ileri taşıyabilecek güç miktarı olarak tanımlanabilir. İşte, beygir gücü hesaplama bu şekilde yapılır. Tork ve beygir gücü farkı dendiğinde bilinmesi gereken en önemli nokta ise şudur; beygir gücü yüksek bir araç, düz yolda daha fazla hıza ulaşır. Tork gücü yüksek araçlar ise, yüksek hızlara daha kısa sürede ulaşır. İkisini birbirinden ayıran en önemli nokta budur.