Otomatik Vites ile Manuel Vites Farkı
Araba alırken otomatik vites mi manuel vites mi almalıyım diye düşünüyorsanız işte sizler için farklarını blogumuzda derledik, hemen okuyun!
5 dk okuma süresi
Sürücü Rehberi
Paylaş
Otomatik Vites Ile Manuel Vites Farki

Otomatik Vites İle Manuel Vites Farkı

 

Sıfır veya ikinci el yeni bir araç satın almayı düşünenlerin, satın alacakları otomobilin teknik, donanım ve aksesuar özelliklerinin yanı sıra en çok düşündükleri aracın manuel vitesli mi yoksa otomatik vitesli mi olmasıdır. Ancak buna karar vermeden önce her iki araba vitesi seçeneklerinin arasındaki avantajı ve dezavantajı bilmeniz doğru bir seçim yapmanız açısından oldukça faydalıdır.

 

İstanbul, Ankara, İzmir gibi özellikle trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerde araba kullanmak oldukça sabır istiyor. Uzun süren trafik mücadeleleri ve artan stres araç sürücülerini bir hayli zor anlar yaşatıp stresi artırabiliyor. Hal böyle olunca yorucu bir trafikte sürücülerin konforu çok daha fazla önem kazanıyor. Bu nedenle sıfır ya da ikinci el araç satın alımlarında düz vites yerine otomatik vites arabalar daha çok tercih ediliyor.

 

Özellikle trafikte yeni olan sürücüler ve daha rahat araba kullanmak isteyenler konforlu bir sürüş deneyimi yaşamak adına otomatik vites arabaları tercih ediyor. Kullandığı araca tamamen hakim ve tüm kontrolü kendisinin yönettiği araç sürücüleri düz vitesli araç kullanmaktan yana oluyor.

 

Siz de bu konuda karar vermekte zorlanıyorsanız gelin otomatik vites araba ile manuel vitesli arabaların artılarını ve eksilerini birlikte inceleyelim...

 

     Düz vitesli araç kullananların özellikle yoğun trafikte en çok şikayet ettiği konuların başında sürekli debriyaja basıp vites değiştirmek geliyorken otomatik viteste bu sorun tamamen ortadan kalkıp yerine konfora bırakıyor.

     Otomatik vitesli araçlarda vites değiştirme gerekmediğinden her iki elle daha direksiyon hakimiyetine sahip olunuyor.

     Otomatik vitesli araçlarda yokuşlarda iniş ve kalkış esnasında kontrol tamamem mekanik olması nedeni ile sürücüye konfor sağlarken manuel vitesli araçlarda bu kontrol tamamen sürücüde oluyor.  Gaz, fren, debriyaj üçlüsüne hakim olmak gerekiyor.

     Manuel vitesli araç ile otomatik vitesli bir aracın hız ve performansı arasında fark olabiliyor. Vites değiştirirken geçen zaman otomatik vitesli bir araç ile manuel vites bir araç arasında değişebiliyor. Manuel vites bir araçta bir üst veya bir alt vitese geçişlerinde daha hızlı yapılabiliyor.

     Manuel vitesli araçlarda devir ve vites sürücünün kontrolünde olurken otomatik viteslerde aracın hangi vitese geçmesi gerektiğine hız ve motor devri arasında bir bağlantı kurarak motor karar verir.

     Otomatik vitesli aracın performansı manuel vitesli araca göre biraz daha düşük olur. Eğer tercih edeceğiniz araçta performans beklentiniz yüksekse manuel veya tiptronik vitesli bir araç tercih edebilirsiniz.

 

Yakıt tüketimi konusunda otomatik vitesli bir aracın manuel vitesli bir araca göre daha fazla yakın sarf ettiği düşünülse de gelişen teknoloji ile birlikte bu ortadan kalkıyor. Yeni çıkan otomobiller arasında hem otomatik şanzıman olup hem de yakıt tüketimi konusunda oldukça tasarruflu sıfır veya 2. el araç modelleri yer alıyor. Düz vites araçlarda yüksek devirde araç kullanımına bağlı olarak yakıt tüketimi  yeni nesil otomatik vites teknolojisinin gelişmesi ile birlikte otomatik vitesli araçları bir adım öne çıkarıyor. Gelişen otomatik vites teknolojisi sayesinde motorun devrine göre vites değişimi sürücünün kontrolüne bırakılabiliyor. Bu durum spor kullanıma da olanak veriyor. Otomatik vitesli araçların periyodik bakım ve gerektiğinde değiştirilmesi gereken yedek parça maliyetleri manuel vitesli araçlara göre daha maliyetli olabiliyor. Otomatik vitesli araçların aynı marka ve modelde fiyatları manuel vitese göre daha yüksek oluyor.

 

 

İster düz vites tercih edin, isterse otomatik vites, yeni satın almayı düşündüğünüz araç ikinci el ise öncelikle bütçenize ve tercih ettiğiniz özelliklere göre karar vermeli sonrasında aracı güvenilir bir yerden satın almalısınız.

 

Otokocikinciel.comweb sitemizde yer verdiğimiz tüm araçlar için güvenilir ekspertiz raporu sunuyoruz. Araçların en ince detaylarına kadar fotoğraflıyor, karşılaştırma özelliğini kullanarak en uygun aracı bulmanızı sağlıyoruz. Aynı zamanda aracın hasar kaydı, plaka bilgisi, değişen ve boyalı parça bilgisi, olup olmadığı konusunda da 2. el araba satın almak isteyenler için en önemli bilgileri sunuyoruz.

 

otokocikinciel.com web sitesinin anında kredi özelliği, online kapora ve aracı rezerve etme imkanı sayesinde hayalinizdeki ikinci el arabaya hızlı bir şekilde sahip olabilirsiniz.