Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır
Otomatik vites araba kullanımı ile ilgili merak edilenleri Otoblog olarak sizlere derledik. Otomatik vites arabalar nasıl kullanılır hakkında bilgi için okuyun!
4 dk okuma süresi
Otomobil Dünyası
Paylaş
Otomatik Vites Araba Nasil Kullanilir

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

 

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte, gündelik yaşamda kullanılan küçük veya büyük araçların insan faydasına yönelik daha kolay kullanılabilme imkânı da arttı. Mühendisler, günümüzde pek mucizevi görünmese de, zamanında büyük bir mucizeye imza atarak, sistemi otomatik işleyen birçok araç ve materyal geliştirdiler. Bu kapsamda geliştirilen teknolojilerden bir tanesi de otomatik vites araba oldu.

 

Araba nasıl kullanılır sorusunu soranların, ilk sürüş deneyimlerini otomatik vites araçlarla yapmaları oldukça avantajlıdır. Otomatik vites araba, özellikle uzun süreli yolculuklarda sürücüye oldukça yüksek bir konfor sunarak, sürüş deneyimini iyileştirdi ve sürücünün uzun yollarda daha az yorulmasına olanak tanıdı. Yalnızca uzun yollarda değil, İstanbul ve Ankara gibi trafiğin yoğun olduğu bölgelerde tabiri caizse dur-kalk eyleminin sürücülere verdiği yorgunluğu büyük ölçüde azalttı. Otomatik olmayan araçlarda sürücü, debriyaj pedalı ve vites kolu ile eşzamanlı vites geçişleri sağlıyordu. Yıllar geçtikçe düz vites diye tabir edilen bu araçlara olan ilgi azalırken, otomatik araba denilen otomatik vites geçişi sağlayan araçlara olan ilgi arttı. Bununla birlikte birçok araba markası, otomatik vites araba seçeneğini ürün gamında artırmayı hedefledi. 2021 yılına geldiğimizde, büyük otomobil firmalarının otomatik vites araba üretimini, düz vites araçlara göre artırdığı gözlemlendi. İstatistiksel verilere bakıldığında ise, ilerleyen yıllarda piyasada düz vites araçların yok denecek kadar az kalacağını ve otomatik arabaların hızla artacağını söyleyebiliriz.

 

Otomatik Vites Araba Nasıl Çalışır?

 

Otomatik vites araba nasıl kullanılır sorusundan önce, otomatik arabaların çalışma sistemini anlamaya çalışalım. Otomatik vites araç aksamında, motorla bağlantıyı kesecek bir debriyaj kavraması bulunmaz. Bununla birlikte tork konvertörü direkt olarak devreye girer. Tork konvertörünün görevi, motordan aldığı gücü direkt olarak şanzımana iletmektir. Yani, motorun gücü debriyaj kullanılmadan tekerlere aktarılır. Otomatik vites araçlarda bulunan şanzımanın içerisinde; servo, diferansiyel, planet dişli sistem, yağ pompası kademeleri gibi farklı parçalar bulunur. Sistemin problemsiz işleyebilmesi için, bu parçaların birbirleriyle uyumlu olarak çalışması gerekir. Bu tip araçlarda her bir vites, bir harf ile gösterilir. Eğer uzun yıllar düz vites araç kullandıysanız ilk etapta bu harflere alışmakta güçlük çekebilirsiniz. Fakat korkmayın, bu bir gününüzü bile almayacaktır.

 

Otomatik Vites Harfleri

 

R (Reverse): Otomatik arabalarda geri vites R harfi ile gösterilir. Geri giderken dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki, öncelikle aracın durduğundan emin olunmalı, ardından geri vitese alınmalıdır.

 

 

D (Drive): Aracı hareket ettirirken bu harf devreye girer. İlk olarak el freni indirilir ve kontak anahtarı çevrildikten sonra vites kolu D harfine getirilerek aracın hareketi sağlanır.

 

S veya O (Speed, Overdrive): Aracın kullanım moduna ilişkindir. Spor veya hızlı kullanım seçeneklerini gösterir. Yakıt harcamasını maksimum derecede etkiler.

 

P (Park): Aracın tamamen durduğundan emin olduktan sonra vites kolu P harfine getirilmelidir.

 

N (Neutral): Araç beklemedeyken boşa almanızı sağlayacak vites kolu N’dir. Örnek olarak, kırmızı ışıkta beklerken aracı N harfinde tutabilirsiniz.

 

Harfleri öğrendikten sonra, dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta olan, otomatik vites araba yokuşta nasıl kullanılır sorusuna da değinelim. Yokuş inerken otomatik araba hızlanır. Bunu kontrol edebilmek için kendinize göre manuel olarak aracı ayarlayabilirsiniz. Yokuş çıkarken ise, araca biraz fazla gaz vermek doğru bir harekettir. Bu araçlarda, geri kaymayı önleyen bir sistem bulunduğu için yokuşta durmak ve yokuşta kalkmak oldukça basittir.