Araçlarda Yakıt Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları
Araçlarda yakıt tasarrufu yapmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemleri Otoblog ailesi olarak sizlere derledik.
5 dk okuma süresi
Sürücü Rehberi
Paylaş
Araclarda Yakıt Tasarrufu

 

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları

 

Araç sahiplerinin veya yeni bir otomobil almayı düşünenlerin en çok sorduğu soruların başında yakıt tüketimi geliyor. Yakıt litre fiyatlarının yükselmesiyle bütçelerini düşünenler, minimum düzeyde yakıt tüketimi için çeşitli yollara başvurabiliyor. Yakıt tasarrufu için aşırı hız yapmamak, lastik basıncını kontrol etmek, motor bakımını ve lastik değişimlerini yapmak gibi her zaman üzerinde durulması gereken önemli konular olmakla birlikte aracın büyük arızalarla karşılaşma olasılığını da ortadan kaldırıyor.

 

Yakıt tüketimi en az olan sıfır veya 2.el araba modelleri genellikle motor hacmi düşük olan 1.3 veya 1.4 litre otomobil modelleridir.  Araç yakıt tüketimini etkileyen bir diğer önemli özellik ise tüketilen yakıt cinsidir. Dizel araçlarda yakıt tasarrufunun benzinli araçlara oranla daha yüksek olduğu biliniyor.

 

Bu konuda blogumuzda yer verdiğimiz “Dizel Otomobil mi almalı yoksa Benzinli Otomobil mi?” yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

 

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Sağlamak için Ne Yapılmalı?

 

     Lastik değişimi: Aracın kış bakımında kış lastikleri, yaz bakımında ise yaz lastiklerine geçiş yapmak yakıt tasarrufunun başlıca yöntemidir. Kış lastikleri; soğuk hava, yağmur, çamur, kar ve buz gibi şartlarda yol tutuşunu üst seviyeye çıkarır. Yaz lastikleri ise sıcak hava koşullarına göre dizayn edilmiştir ve sert zeminde en iyi yol tutuşunu sağlayacak desenlere ve diş derinliğine sahiptir. Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmak yakıt tasarrufunu artırır. Yakıt tasarrufu için lastiğin yola sürtünmesinde harcanan enerjiyi azaltan lastikler tercih edebilirsiniz.

 

     Aşırı hız yapmamak: Araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için aşırı hızdan kaçınmak gerek. 100 km’den sonra yakıt sarfiyatı daha fazladır. Aracınızda hız sabitleyici varsa kullanmak ya da aracınızda bu özellik yoksa belirli bir hızda ilerlemek, yakıt masrafınızı azaltacaktır.  Unutmayın ki aşırı hız trafik kazalarına da davetiye çıkartır.  Şehir içi trafikte ani fren ve ani gaza yüklenme gibi sert sürüşler yapılmamalıdır. Virajlardan ve ışıklardan önce araç hızı düşürülmelidir.

 

     Araç bakımını ihmal etmemek: Aracın yaz ve kış bakımlarını yapmak, teknik arızaları büyümeden onarmak yakıt tasarrufu sağlamanın bir başka yoludur. Yağ ve hava filtreleri temizlenmiş, motor bakımı yapılmış bir araçla %4’e kadar yakıt tasarrufu elde edersiniz.

 

 

     İdeal lastik basıncı: Doğru lastik basıncı, lastiklerin yola sürtünmesinde harcanan enerjinin miktarını azaltır ve bu da yakıt tasarrufu yapmanızı sağlar. 69 milibarın altında şişirilmiş lastiklerle %3’e kadar yakıt tasarrufu elde edersiniz. Düşük lastik basıncı yola sürtünmeyi artırır ve yakıt tüketimi artar. Basınç, lastikler soğuduğunda kontrol edilmelidir. İdeal lastik basıncı ile lastiklerinizin ömrünü de uzatmış olursunuz.

 

        Dizel Motor Kullanımı: Dizel motorlar, benzinli motorlara göre daha yüksek verimlilik sunar. Dizel yakıt, benzinli yakıta göre daha yoğun bir enerji içerir ve yakıtın enerjisini daha etkili bir şekilde dönüştürür.

                                             

 

Araçlarda yakıt tasarrufu sağlamanın diğer yöntemleri şunlardır;

 

     Aşırı ağırlık taşımak aracınızın daha fazla enerji harcamasına ve daha fazla yakıt tüketimine neden olur.

     Aracı uzun süre boşta çalıştırmak yakıt tüketimini artırır.

     Aracın motor devrini dakikada 2.000 ile 3.000 arasında tutmaya özen gösterin.

     Doğru viteste aracınızı sürmeye dikkat edin. Uzun süre düşük vitesde yüksek devirde araba kullanmak yakıt tüketimini ciddi oranda artıracaktır.

     Motoru ısıtmak için çok beklemeyin. Özellikle kış aylarında aracın hareket etmeden önce rölantide 1-2 dakika ısınması yeterli olacaktır.

     Klimanın çalışması, motorun ekstra enerji harcadığı anlamına gelir. Özellikle yaz aylarında, araç içindeki sıcak hava camlar açılarak atılmalı ve daha sonra klima çalıştırılmalıdır.

     Uzun yolculuklarda hız sabitleyici kullanılmalıdır.

     Trafiğin yoğun olduğu yerlerde veya trafik ışıklarının yoğun olduğu caddelerde aracınızda start-stop özelliği varsa aktif hale getirmeniz yakıt tüketimine faydalı olacaktır.

     Otomatik vitesli araçların, manuel vitese göre daha az yakıt tükettiği biliniyor. Eğer yeni bir otomobil alacaksanız tercihiniz ikinci el araç ise seçim yaparken bu kriteri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

     Yakıt alırken sürekli aynı ve güvenilir istasyonları tercih edin.

 

 

Yeni bir otomobil almayı düşünüyor,  hem bütçenize hem de zevkinize uygun bir araç bulmak istiyorsanız web sitemizde yer alan araç modellerini inceleyebilir, ikinci el araba hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Güvenilir ekspertiz raporuna sahip ikinci el araba modelleri bulabileceğiniz Otokocikinciel.com web sitesi sayesinde araçların detaylı fotoğraflarını inceleyebilir, sitenin araç karşılaştırma ile ihtiyacınıza en uygun aracı kolaylıkla bulabilirsiniz.

 

Otokocikinciel.com  web sitesinde satın almak istediğiniz aracın hasar kaydı, plaka bilgisi, değişen ve boyalı parçası olup olmadığını da ekranınızda görüntüleyebilirsiniz.