Araçlarda Hangi Renk Pahalı
Araç satın alma işlemlerinizde belirleyici etmenlerden olan; araçlarda renk fiyat farkı hakkında detaylı bilgiye hemen ulaşabilirsiniz!
6 dk okuma süresi
Otomobil Dünyası
Paylaş
Araclarda Hangi Renk Daha Pahali

Araçlarda Renk Fiyat Farkı Nedir?

 

Renkler hayatımızda önemli bir yere sahip. Günlük hayatta giydiğimiz kıyafetler, evimizin duvarları, mobilyaları ve daha birçok unsurda renkler bulunur. Bu renkleri bazen zorunlu olarak, bazen de kendi tercihimiz olarak kullanırız. Bu durum elbette arabalarımız için de geçerli. Araçlarda renk konusu, bazı araç kullanıcıları için oldukça önemli bir husus olarak karşımıza çıkar. Arabanın renklerini önemseyen kişiler, araç alırken renk seçimi yaparken oldukça titiz davranırlar. Aracın markasına ve modeline göre, araçlarda renk fiyat farkı farklılık gösterebilir. Peki, araçlarda hangi renk daha pahalı konusunda neler biliyoruz?

Araçta Hangi Renk Tercih Edilmeli?

 

Araçlarda renk tercihleri son 10 yılda büyük bir değişime uğramadı. Uzun yıllar önce Henry Ford’un ‘’Siyah olmak koşuluyla dilediğiniz aracı satın alabilirsiniz’’ demişti fakat günümüzde araçlarda renk seçeneklerinin ve araç piyasasındaki rekabetin artmasıyla bu durum değişti. Güncel Küresel Otomotiv Renk Popülerliği Raporu’na göre, beyaz renk onuncu kez üst üste en çok tercih edilen araç rengi oldu. Toplamda 4 renk, küresel pazarın %81’lik bölümünü oluşturuyor. Bu renkler; beyaz, siyah, gri ve gümüş olarak karşımıza çıkıyor. Yani, satılan 5 araçtan 4’ü bu dört renkten birisi olmuş durumda. Tüm bunlardan yola çıkarak satmak istediğimiz bir araçtan çok daha fazla kar etmek için de aracınızın rengini değiştirebiliriz.

 

Araçta Renk Değişikliği Nasıl Yapılır?

 

Araçta renk değişikliği, profesyonel bir hizmet gerektiren, oldukça detaylı ve zaman alıcı bir süreç olsa da emin ellere emanet edildiğinde oldukça tatmin edici sonuçlar alabilirsiniz.

 

     Araştırma ve Planlama: Araba renk kataloğundan karar verdiğiniz renk için o rengin yüksek kaliteli boya ve malzemelerinin kullanılması oldukça önemli. Aracınızı teslim edeceğiniz yerin tüm bu kriterlere dikkat ettiğinden emin olmalısınız.

 

     Aracın Hazırlanması: Aracın herhangi bir bölümünü boyamadan önce aracın tamamen temizlenmesi gerekir. Aracın yıkanması, cilalanması ve yağlarından arındırılması da temizlik işleminin içerisindedir.

 

     Sökme İşlemi: Boyama işlemine başlamadan önce aracın sökülmesi gerekir. Bu kapı kolları, tamponlar, ızgaralar, aynalar, farlar ve diğer aksesuarlar gibi dış parçaları içerir. Bu işlem parçaların boyanmasını kolaylaştırır ve aynı zamanda boyanın aracın diğer bölümlerine sıçramasını önler.

 

     Zımparalama: Boya yapılacak yüzeyler zımparalanarak eski boyalardan arındırılır ve yeni boyanın düzgün şekilde yüzeye yayılmasına yardımcı olur.

 

     Astara Hazırlık: Zımparalama işleminden sonra yüzeyler astarlanmalıdır. Astar, boyanın metal yüzeye düzgün bir şekilde yapışmasını sağlar.

 

     Boya: Astar kuruduktan sonra, istenen bölgelere birkaç kat boya uygulanır. Boya her kat arasında kurumaya bırakılır.

 

     Cila: Boya kuruduktan isteğe bağlı olarak aracın yüzeyi cilalanır. Bu yüzeyin düzgün ve parlak olmasını sağlar. Son dönemlerde cilasız, mat modeller de oldukça revaçtadır.

 

     Montaj: Tüm parçalar araç boyandıktan ve cilalandıktan sonra tekrar monte edilir.

 

Araçlarda Renk Değiştirme Ücreti Neye Göre Belirlenir?

Araçlarda renk değişikliği ücreti, birkaç farklı faktöre bağlı olarak değişir. Bu faktörler genellikle şu şekilde sıralanabilir:

 

     Boya Kalitesi: Kaliteli boyalar genellikle daha pahalıdır. Örneğin, metalik ve parlak renkler genellikle düz veya mat renklerden daha pahalıdır.

 

     Aracın Boyutu: Araç ne kadar büyükse, o kadar çok boya gerekir ve bu da maliyeti artırır.

 

     Mevcut Durum: Aracın mevcut durumu da maliyeti etkiler. Çizikler, çukurlar veya pas varsa, bunlar düzeltilmeden önce boyanmalıdır, bu da maliyeti artırır.

 

     Renk Değişikliği: Eğer aracın rengini tamamen değiştiriyorsanız, bu genellikle aracın iç kısımlarının da boyanmasını gerektirir, bu da maliyeti artırır.

 

     İşçilik Maliyeti: Renk değiştirme işlemi, belirli bir beceri seviyesi ve dikkat gerektirir, bu nedenle işçilik maliyeti genellikle toplam maliyetin büyük bir bölümünü oluşturur.

 

     Ekstra İşlemler: Eğer aracın özel bir yüzey işlemi yapılmasını istiyorsanız (örneğin, mat bir finiş veya özel bir kaplama), bu da maliyeti artırır.

 

Araçların Rengi Fiyat Artışına Sebep Olur mu?

 

Araçlarda renk tercihi yaparken tek kriter elbette estetik görünümü değil. Örneğin, beyaz renk arabaların bu kadar fazla tercih edilmesinin nedenlerini; satın alırken renk farkı alınmaması, güneş yanığı oluşturmaması, koyu renk araçlara göre daha az yıkama gerektirmesi, sıcak bölgelerde güneş ışığını üzerine çekmemesi gibi faktörler olarak sıralamak mümkün. Araçlarda renk ve fiyat konusu değerlendirildiğinde, aracın markasına ve modeline göre bu fiyat farkı değişiklik gösterebilir. Yine de, genel hatlarıyla beyaz renk araçlardan fiyat farkı alınmadığı için ucuz bir renk olduğu söylenebilir. Bunun yanında, siyah renk araçlar beyaz renk araçlara göre daha pahalı olabilir. Kırmızı, yeşil, mavi gibi canlı renklere sahip araçlar, fiyat farkına tabi olduğu için, diğer iki renge göre daha pahalı renkler olarak karşımıza çıkabilir.