Otokoç 2. El

Otoblog / Faydalı Bilgiler / Kış Mevsiminde Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış Mevsiminde Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış Mevsiminde Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Hava sıcaklığının düşmesiyle aracınızın marş akımı ihtiyacı artar ve akünün enerjisi kısmen azalır. Bu nedenle kış mevsiminde sağlam bir akü ile yollara çıkmalısınız.

Kışın aracınızı çalıştırmak istediğinizde marşa basıyorsunuz ve aracınızın çalışması dakikalar alıyor, dur kalk yaptığınızda aracınız stop ediyor, birkaç ay önce hiçbir sorun yaşamıyorken araç içi ışıklandırmalarda da sorunlar yaşıyorsunuz. Aracınızın en iyi performansta çalışması gerekirken kış ortasında bu can sıkıcı durumları yaşıyorsanız hemen akünüzün kış bakımını yapmanız gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki aracınızın olmazsa olmazı akü, kış mevsiminde özel bir bakım istiyor. Peki ama neden? Dilerseniz önce akünün ne işe yaradığını öğrenelim:

Akü nedir, ne işe yarar?

Aküler kimyasal enerjiyi toplayarak bu enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Barındırdığı elektrokimyasal hücrelerin her birinde bir pozitif elektrot, bir negatif elektrot ve ayraç yer alır. Pozitif elektrotlar arasındaki hareketlilik sayesinde marş motoru, farlar, iç gösterge ışıkları ve diğer aydınlatmalar faaliyete geçer. Unutmayın ki kışın yaptığınız yolculuklarda klimanızı, farlarınızı çok sık kullanacaksınız. Bu nedenle kış aylarında akünün tam dolu olması, motor performansında etkili olan motor yağının ve yağ filtresinin temiz olması gerekir. Yolda kalmamak, araç içinde üşümemek için araç bakımı yaptırırken akü arızasına bağlı sorunları çözmeli, gerekirse akünüzü yenisi ile değiştirmelisiniz.

Yüksek performansla çalışan bir araç sizi yarı yolda bırakmaz. Eğer aracınızın kış bakımını yaptırır, yola çıkmadan önce gerekli kontrolleri yaparsanız, güvenli yolculuklar yapabilirsiniz. Kışın Uzun Yola Çıkmadan Önce Aracınızda Yapmanız Gereken Kontroller blog yazımızda akü, yedek lastik, cam suyu, araçtaki hayati öneme sahip malzemeler konusunda bilgi sahibi olabilir, kaza ve yolda kalma risklerini azaltabilirsiniz.

Kışın akü bakımı nasıl yapılır?

Akü, soğuk bir motoru çalıştırmak için ekstra enerji harcar. Eğer akü şarjı zayıfsa akünüzü şarj ettirilmeli ve kış yolculuklarını her zaman tam dolu bir akü ile yapmalısınız. Kış mevsiminde akü bakımı yaparken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Kışın akü bakımında öncelikle kutup başlarında oksitlenme olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Oksitlenmeleri sıcak su dökerek giderebilirsiniz. Bu işlemi akü kablolarını sökmeden ve araç çalışmıyorken yapın.
  • Kablo başlarını fırçalayın, akü bağlantılarını sıkın ve akü yüzeyini silerek temizleyin.
  • Akünün su seviyesini kontrol edin. Eksilme varsa saf su takviye yapın. Kaynamış ve soğumuş su kullanabilirsiniz.
  • Aracınızın aküsü start stop özellikli bir akü ise voltaj kontrolü ve kutup başı temizliği yapmanız yeterlidir. Bunlar kapalı sistem akü olduğu için su takviyesi ihtiyacı olmamaktadır.
  • Motor yağı ve yağ filtresinin temiz olduğundan emin olun. Kirli bir yağ haznesi ve yağ filtresi aracın çalışma süresini olumsuz yönde etkiler. Aracınızın yağ sistemi ne kadar iyi olursa araç motorunuz uzun ömürlü olur ve motor performansı düşmez. Böylece soğuk kış günlerinde marşa bastığınızda akünüz daha kısa sürede devreye girebilir.
  • Periyodik bakımlarda şarj dinamosu, marş motoru kontrollerini ve elektrik ölçümlerini de yaptırırsanız akü ömrünü uzatabilir, kış geldiğinde ciddi sorunlarla karşılaşmazsınız.
  • Akünün kısa devre yapmaması için metal ile temas etmemesini sağlayın.
  • Akünün sarsılması araçta performans kaybına neden olur. Araç kış bakımı yaparken akünün sabitleme aparatını kontrol edin ve sarsılmadığından emin olun.
  • Akü bakımında gerekirse yetkili bir servisten yardım alın.

Eğer akünüz kullanım ömrünü tamamladıysa yeni bir akü ile değiştirmelisiniz.

Kışın aracınız neden zor çalışıyor?

Hava sıcaklığının düşmesiyle araçlarda marş akımı ihtiyacı artar ve akünün enerjisi bir miktar azalır. Örnek vermek gerekirse; %100 dolu olan yeni bir akü 25 derece sıcaklıkta yüksek performansta çalışabilir. Ancak aynı özellikte bir akü, hava sıcaklığı sıfır dereceye düştüğünde %65 enerji ile çalışmaktadır. Bununla birlikte marş akımı ihtiyacı yaz aylarında %100 iken, kış aylarında %200’lere kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle kış aylarında akünün tam dolu olması önemlidir.

Akünün bittiği nasıl anlaşılır?

Akü bittiğinde marş motoru ateşleme yapmaz ya da geç yapar. Kontağı çevirdiğinizde araç içi aydınlatmalar yanıp sönüyorsa, gösterge ışıkları yanmıyorsa akünüz bitmiş olabilir. Akünün bitip bitmediğinden emin olamıyorsanız kornaya basın. Eğer korna çalışmıyorsa akünüz bitmiştir. Bu durumda aküye takviye yaptırmanız gerekir. Akünüz eskiyse ve kış aylarındaysanız, yolda kalmamak ve sık sık arızalar yaşamamak için hiç düşünmeden yeni bir akü almalısınız.

Kışın sevdiklerinizle yola çıkabileceğiniz güvenilir bir 2. el araba sahibi olmak istiyorsanız Otokocikinciel.com, web sitesinde ikinci el araç kredisi avantajı ile ekspertiz raporuna sahip ikinci el araçlar bulabilirsiniz. Türkiye’nin 25 noktasında her türlü marka ve modelde ikinci el araçların Koç güvencesiyle alım ve satımını yapan Otokoç 2.El, doğru ve güvenilir ekspertiz raporu, cazip fiyat ve ödeme seçenekleri, uygun kredi imkanları ve her türlü sigorta hizmetleriyle 360 derece tüm ihtiyaçları tek bir noktadan karşılıyor.

Araç bakımında önemli bilgiler, soğuk ve yağışlı havalarda sürüş güvenliği sağlamanın yolları, ikinci el araç satın alırken dikkat edilmesi gerekenler gibi daha birçok konuda bilgi sahibi olmak için Otokoç 2. El Blog sayfamızı takip etmeye devam edin.