Otokoç 2. El

Otoblog / Faydalı Bilgiler / Daha rahat bir sürüş ve güvenli bir yolculuk için alabileceğiniz 8 önlem;

Daha rahat bir sürüş ve güvenli bir yolculuk için alabileceğiniz 8 önlem;

Çocuklu Aileler İçin Araç İçi Güvenlik Önlemleri ve Araçlarında

 Bulundurması Gereken 8 Şey

 

Kadın veya erkek fark etmeksizin sürücülerin trafik ile baş etmesi zaman zaman zor olabiliyor. Özellikle çocuklu ailelerin trafikte sorumlulukları ikiye katlanıyor. Çocukla yola çıkan anne ve babalar kendi güvenliği ve rahatından önce onlarınkini düşünmek durumunda oluyorlar. Hal böyle olunca dikkat edilmesi gereken bazı detaylar önem kazanıyor. Çocuklarla yolculuğunuzda küçük önlemler alarak beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olabilir, daha güvenli bir yolculuğa adım atabilirsiniz.

Daha rahat bir sürüş ve güvenli bir yolculuk için alabileceğiniz 8 önlem;

1. Çocuğunuzun güvenliği her şeyden önce önemli. Bu nedenle aracınızda güvenlik donanımlarının tam olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir kaza durumunda sizi ve çocuğunuzu koruyacak ABS, hava yastığı ve emniyet kemerlerinin yeterli sayıda olup düzgün çalıştığından emin olun.

2. Çocuğunuzun arabada rahat ve güvenli bir yolculuk geçirmesi için mutlaka araç koltuğu kullanmalısınız. Doğumdan itibaren 10 kg’ya kadar olan bebekler için dizayn edilmiş ana kucağı, 11-18 kg’a kadar olan çocuklar için uygun olan oto koltukları ve 16 kg ile 36 kg arası çocuklar için tasarlanmış araç içi yükselticiler tercih edilebilir.

Otomobilinizde araç koltuğunu sabitleyebilmeniz için isofix bağlantısı olup olmadığını kontrol edin. İsofix bebek koltuğunun tıpkı araçta yer alan diğer koltuklar gibi monte edilmesine olanak sağlamaktadır. Yeni bir araç almayı düşünüyorsanız 2013 yılı itibari ile üretilen tüm sıfır araçlara isofix uyumluluğu zorunluluğu getirildiğini unutmayın.  Ancak tercihiniz ikinci el araba almaktan yana ise ve çocuklu bir aile iseniz satın almayı düşündüğünüz arabada isofix uyumluluğu olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz.

3. Çocuğunuzun emniyet kemerinin bağlı olduğundan emin olun. Gideceğiniz yer kısa mesafe bile olsa ehliyet kemerini mutlaka bağlayın.

4. Aracın genel bakımının yapılmış olmasına dikkat edin. Fren, far ve fren lambalarının düzgün çalıştığından emin olun.

5. Çocuğunuzu görebilmek için dikiz aynası aparatı bulundurabilirsiniz. Bu sayede sürekli arkanızı dönüp kontrol etme ihtiyacı duymadan daha rahat ve güvenli bir yolculuk geçirebilirsiniz.

6. Aracınızda ESP bir diğer adıyla Elektronik denge programı olması güvenliğiniz açısından önemli. Bir tür sürüş destek birimi olan bu sistem sayesinde, virajlı yoldayken virajı iyi alamasanız bile ESP otomatik olarak devreye girip kontrolü sağlıyor.

7. Kapı içlerindeki çocuk kilidini kapalı tutun. Arka camların açılmasını engelleyecek şekilde cam kilidini kullanın. Camları açacaksanız, başını camdan çıkaramayacağı aralıkta açmaya özen gösterin.

8. Camlara güneşlik takmayı ihmal etmeyin. Camlarda güneşlik kullanarak çocuğunuzun güneş ışığı ve UV ışınlarının zararlı etkilerinden korunmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklu ailelerin araçlarında bulunması gereken 8 şey;

1. Çocuklar arabaya bindiğinde genellikle su veya atıştırmalık birşeyler isterler. Bu gibi durumlar için arabaya binmeden önce yanınıza bir şişe su ve atıştırmalık birşeyler almanızı öneririz. Araç içinde kalmış suları kesinlikle tüketmemenizi tavsiye  ederiz.

2.  Siz araba kullanırken bebeğiniz acıkabilir, huzursuz olabilir. Bu gibi durumlarla hızlıca başa çıkabilmek için yanınızda bebeğinizin emziğini, biberonunda sütünü ve mamasını hazır bir şekilde yanınızda bulundurmanızda fayda var.

3. Çocuğunuz için yanınıza mutlaka eğitici kitaplar, boyama kitapları, basit birkaç oyuncak, müzik çalar alın. Bunlar yol boyunca çocuğunuzun oyalanmasını sağlayacaktır.

4. Tabletler, özellikle uzun yolculuklarda çocukların belli bir süre dikkatini verebildiği, böylelikle size de rahat bir sürüş fırsatı sunduğu için olmazsa olmazlardan. Yola çıkmadan önce tablete yükleyeceğiniz çocuk filmleri, çizgi filmler, boyama uygulamaları ve çocuğunuzun yaşına uygun oyunlar çocuğunuzun yol boyunca keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır. 

5. Çocuğunuzun arabada kendi kendine sevdiği müzikleri dinleyebilmesi için bir kulaklık alın. Çocuklar kulaklıkla müzik dinlemeye ve eşlik etmeye bayılırlar.

 

6. Bez ve ıslak mendil olmazsa olmazlardan. Çocuğunuzun bezini değiştirmeye mutlaka ihtiyaç duyacaksınız. Bu nedenle yanınızda birkaç tane yedek bez ve alt değiştirme örtüsü olmasında fayda var.

7. Çocukla seyahat ederken yanınıza yedek kıyafet almayı unutmayın. Üstüne bir şey döktüğünde veya terlediğinde değiştirebilmeniz için 1-2 parça yedek üst ve alt bulundurmanızda fayda var.

8. Arabada ince bir örtü olmasına özen gösterin. Böylece çocuğunuz üşüdüğünde üzerini arabada bulundurduğunuz pike veya battaniye ile örtebilirsiniz.

Özellikle tek başına seyahat eden anne veya baba için hem otomobil kullanmak hem de çocukla ilgilenmek zor olabiliyor. Eğer aracınız otomatik vites ise işiniz biraz daha kolay diyebiliriz. Değil ise ve yeni bir araba almak istiyorsanız tercihiniz ikinci el olacaksa Otomatik Vites İle Manuel Vites Arasındaki Farklar Nelerdir? konulu blog yazımızı okuyup detaylı bilgi almanızı öneririz.