Otokoç 2. El

Otoblog / Faydalı Bilgiler / 2019 Motorlu Taşıtlar Vergisi Taksit Ödemeleri ve MTV Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2019 Motorlu Taşıtlar Vergisi Taksit Ödemeleri ve MTV Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Araç sahiplerinin her yıl ödemekle yükümlü olduğu Motorlu Taşıtlar Vergisi, Ocak ve Temmuz ayında olmak üzere yılda iki kez ödenir. Ocak ayında ilkini yatırmış olan araç sahipleri MTV’nin  2. ödemesini 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapmak zorunda.

Trafik şube veya bürolarına kayıtlı olan motorlu kara taşıtları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı ve tescil edilmiş uçak ve helikopter sahipleri bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yükümlülüğü motorlu araçların trafik sicil kaydı ile başlar, sicil kaydının silinmesiyle sona erer. Trafiğe yeni kayıt edilecek araç, takvim yılının ilk altı ayı içinde alındıysa, ödemesi takvim yılı başından, altı aydan sonraki dönemde alınan aracın ödemesi ise son altı aylık dönemin başından başlar.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nasıl Hesaplanır?
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin hesaplanmasında aracın cinsi, yaşı gibi özellikler esas alınır. Aracın türüne, yaşına ve silindir hacmine göre kanunda belirtilen tarifelere göre vergi tutarı belirlenir. Otomobil ve motosikletlerin vergi hesaplamasında aracın yaşı ve silindir hacmi baz alınırken, otobüslerde aracın yaşı ve oturma kapasitesine göre bir değerlendirme yapılır.

Kamyon ve kamyonetlerde ise aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığı göz önünde bulundurularak MTV tutarı hesaplanır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?
Motorlu Taşıtlar Vergisini Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi gib.gov.tr’den veya  aracınızın bağlı olduğu ildeki vergi dairelerine veya bu dairelerin anlaşmalı olduğu bankalardan herhangi birine nakit veya kredi kartıyla ödeyebilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kredi Kartı İle Ödenebilir Mi?
Motorlu taşıtlar vergisini kredi kartıyla ödeyebilmek için önce sorgulama yapmanız gerekiyor. intvd.gib.gov.tr adresinden Motorlu Taşıtlar sorgulama sayfasına girerek MTV tutarınızı sorgulayabilirsiniz.  Bu sayfada “Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme, Kredi Kartı İle Ödeme Bilgisi Sorgulama, Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama ve Kasko Değerleri” şeklinde 4 farklı seçenek karşınıza çıkacak. Burada ihtiyacınız olan seçeneğe tıklayarak sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama formunda istenen bilgileri doğru ve tam olarak doldurup MTV borcunuzu sorgulayabilir, kredi kartınızla ödeme yapabilirsiniz.

Bazı bankalar devletin sunduğu taksite ek olarak 2-3 taksit yapabiliyor. Böylece MTV ödemelerinizi taksitle ödemek mümkün hale geliyor.

MTV Borcu İnternet Üzerinden Kredi Kartı İle Nasıl Ödenir?
Vergi dairesinin Web sitesinde “Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme” bölümüne girdiğinizde bir form karşınıza çıkacak. Bu formda plaka, özel plaka, TC kimlik numarası veya Vergi kimlik numarası ve tescil tarihi gibi bilgiler isteniyor. Burada plakayı bitişik yazıp özel plakayı “hayır” seçmeniz gerek. Gerçek kişiyseniz TC kimlik numaranızı, tüzel kişiyseniz 'Vergi kimlik numaranızı girmelisiniz.

Aracınız yeniyse tescil tarihi adlı bölüme aracın trafiğe çıkış tarihini yazmalısınız. İkinci el araba sahipleri ise noter satış sözleşmesindeki satış tarihi veya aracın ruhsatında bulunan tarih yazılmalı. İstenen bilgileri doldurup ödeme kısmına geçebilirsiniz. MTV tutarınızı sorguladıktan sonra kredi kartınızla ödemenizi yapabilirsiniz.

Tahsilat belgesini resmi işlemlerde kullanacaksanız, tahsilat belgesinin bilgisayardan çıktısını alıp vergi dairesine onaylatmanız yeterli olacaktır. Motorlu taşıtlar vergisinin vadesi geçmişse, kart ile ödeme esnasında vadesi geçmiş MTV satırını seçerek ödeme yapabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisini Zamanında Ödemezseniz Ne Olur?
Motorlu Taşıtlar Vergisi Ocak ve Temmuz ayında iki taksitle ödenmelidir. Ödemenizi zamanında yapmamanız halinde Maliye Bakanlığından mektup ile uyarı alırsınız. Buna rağmen ödemenin gerçekleşmemesi durumunda banka hesaplarınıza vergi dairesince haciz konulup ödemeniz gereken tutar tahsil edilir, gerekirse aracınız bağlanabilir.

MTV borcunuzu zamanında ödemediğiniz takdirde her ay için aylık %2.5 gecikme zammına tabi olursunuz. Bu nedenle MTV ödemelerinizi zamanında yapmaya dikkat edin.

Hangi Araçlar İçin MTV Ödenmesi Gerekmez?
 

  • Sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, genel ve özel bütçeli idareler, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar,
  • Karşılıklı olmak şartı ile yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsoloslukları ile elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ait taşıtlar,
  • Sakatlık dereceleri %90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar,
  • Aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla hurda halinde olan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu yoktur.
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar vergiden muaftır.